GuidePedia

0
pemptousia.gr

Ο ξακουστός και δυσπρόσιτος ορεινός όγκος των Αγράφων κρύβει χωριά με ελάχιστους κατοίκους που σε πείσμα των δυσμενών συνθηκών και της συνεπαγόμενης αστυφιλίας κρατούν ζωντανό ένα θρύλο. Εδώ, παραδοσιακό καφεπαντοπωλείο, στο ομώνυμο χωριό - Άγραφα. (Φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης)

Στη χαρακτηριστική διχάλα του δρόμου πάνω από τον ποταμό Αγραφιώτη, λίγο μετά το Κερασοχώρι (και περίπου 50 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι) έχεις μπροστά σου τις πινακίδες που δείχνουν αριστερά προς Παλαιοκατούνα, Γρανίτσα και Ραπτόπουλο και δεξιά προς Άγραφα.



Η εξερεύνηση των Αγράφων σε φέρνει να κινείσαι παράλληλα με τον Αγραφιώτη απολαμβάνοντας την όμορφη αγριάδα του φαραγγιού του.


Το χωριό Μοναστηράκι.








Τα Άγραφα, μέχρι πρότινος πρωτεύουσα του δήμου Αγράφων, που τώρα μεγάλωσε και απέκτησε καινούρια έδρα, αρκετά νοτιότερα (Κερασοχώρι).
Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (που είναι και προστάτης των Αγράφων) χτίστηκε περί το 1900. Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον εμφύλιο, αποκαταστάθηκε στη συνέχεια με δωρεές Αγραφιωτών και σήμερα αποτελεί ένα κόσμημα του χωριού.
Τα Άγραφα δεν είναι τυπικό δείγμα παραδοσιακού οικισμού, όπως άλλωστε και όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων, αλλά διατηρούν την ιδιαίτερη αυθεντικότητά τους. Μια αυθεντικότητα με αρκετές δυσκολίες για τους μόνιμους κατοίκους.


Ο Άγιος Δημήτριος από κοντά.

Στα Άγραφα λειτουργεί δημοτικό σχολείο με τέσσερα παιδιά.


Ξύλινη πεζογέφυρα πάνω από τον Αγραφιώτη.

Στην πλατεία των Βραγγιανών, νομίζεις ότι θα αγγίξεις τις κορυφές της Νιάλας που στέκει ακριβώς απέναντι.

Βραγγιανά



Η ιστορία των Μεγάλων Βραγγιανών, που στο χάρτη θα τα δείτε απλώς Βραγγιανά, σχετίζεται με τη σχολή των 3.000 μαθητών όπου δίδαξαν ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός και ο Αναστάσιος ο Γόρδιος. Μια σχολή που έβγαλε δύο οικουμενικούς πατριάρχες και 20 μητροπολίτες. Καθόλου παράξενο που εδώ βρίσκονται αρκετοί σημαντικοί ναοί, με πρώτη και καλύτερη την Αγία Παρασκευή (1648).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top