GuidePedia

0
http://olasthnfora2.blogspot.gr
Του διαχειριστή της σελίδας,
Όλα Στην Φόρα-Ορθόδοξο δίκτυο ενημέρωσης,

Γιώργου Χ.

Σήμερα, με το πρώτο μου άρθρο, κάνω την αρχή με ένα θέμα που θεωρούμε πως είναι δεδομένο μέσα μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.. Και αυτό είναι η Πίστη… Πόσα πράγματα μπορεί να πει κανείς για την Πίστη. Είναι κάτι τόσο βαθύ αλλά και τόσο πάγιο στην ζωή του ανθρώπου.

Τι σημαίνει όμως Πίστη; Και τι ακριβώς μπορεί να κάνει η Πίστη μας. Καταρχήν Πιστεύω σε κάτι, σημαίνει πως είμαι σίγουρος ότι συμβαίνει ή ότι πρόκειται να συμβεί ένα γεγονός, είτε είναι αυτό καλό είτε είναι αυτό Κακό. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο σήμερα ο άνθρωπος κάνει το τρομερό λάθος. Έχουμε συνηθίσει με την ψυχή μας, το πλήθος του κόσμου, να πιστεύουμε σε αρνητικά πράγματα άθελα μας. Δηλαδή είμαστε σίγουροι για κάτι αρνητικό που θα συμβεί στην ζωή μας, Ενώ πραγματικά μονάχα με τον απλοϊκό Νου πιστεύουμε θετικά πράγματα. Πόσοι άνθρωποι λένε πως Πιστεύουν στον Θεό, αλλά στην πραγματικότητα, το λένε, επειδή θεωρούν πως και όλο το υπόλοιπο πλήθος το κάνει; Επομένως πρέπει να μάθουμε να πιστεύουμε σε θετικά πράγματα με την Ψυχή μας και όχι με τον Νου μας.

Ο Απόστολος Παύλος στην Κορινθίους Επιστολή Α’ λέει ‘’Ακόμα και αν είχα όλη την Πίστη ώστε να μετακινώ βουνά, αλλά δεν έχω Αγάπη είμαι ένα τίποτα’’.. Εμείς από εδώ κρατάμε το πρώτο κομμάτι της πρότασης..’’Ακόμα και αν είχα όλη την Πίστη ώστε να μετακινώ βουνά’’. Πραγματικά μονάχα λίγη πίστη αν είχαμε, θα μπορούσαμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά στην ζωή μας. Τίποτε δεν είναι αδύνατο αν πιστέψουμε σε αυτό. Αν δεν ποντάρουμε στην αποτυχία του. Αν δεν το καταρρίψουμε από την αρχή. Μονάχα να πιστεύουμε με όλη μας την δύναμη σε αυτό.. Πολλές φορές για να πιστέψουμε σε κάτι χρειάζεται μέρες, εβδομάδες, ακόμα και χρόνια.. Μα αν πιστέψουμε θα το πετήχουμε. Πόσοι και πόσοι Άγιοι με την πίστη τους είδανε τον Κύριο Ιησού Χριστό μας; Πόσοι Άγιοι τον Άκουσαν; Πόσοι Άγιοι Του μίλησαν; Θα μου πείτε εμείς δεν είμαστε Άγιοι. Ναι, δεν είμαστε, αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε και να κάνουμε την αρχή. Από τα πολύ χαμηλά. Σκαλί σκαλί.

Στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 4, όπου έπιασε τρικυμία την ώρα όπου ο Χριστός και οι μαθητές Του βρίσκονταν στην Θάλασσα, στοίχους 40-41 αναφέρει ο Ευαγγελιστής:’’ Και είπε σε αυτούς(Ο Κύριος):Γιατί είστε τόσο δειλοί; Πως δεν έχετε Πίστη; Και αισθάνθηκαν μεγάλο Δέος και έλεγαν μεταξύ τους’’ Ποιος άραγε είναι αυτός ώστε και ο άνεμος και η θάλασσα να υπακούουν σε αυτόν;’’.. Ένα ακόμα πρόβλημα του ανθρώπου είναι αυτό. Πως με την κάθε τρικυμία χάνει την Πίστη του και αφήνετε στο πέλαγος. Αφήνετε στα κύματα. Και τρομάζει, και τα παρατάει, και τον κατασπαράζουν τα ψάρια. Τότε μόνο η Πίστη μας, μας σώζει. Να πιστεύουμε στον Θεό, και να αφηνόμαστε ολοκληρωτικά σε Εκείνον, και στην Θεϊκή αγκαλιά Του. Να Πιστεύουμε στον Θεό με όλη μας την Ψυχή, και να πράττουμε στην ζωή μας, με ολόκληρη την Πίστη για τον εαυτό μας. Γιατί ο Θεός θα βρίσκετε στο πλάι μας. Να μην έχουμε ολιγοπιστία. Και να μην τα παρατάμε σε κάθε φουρτούνα, και σε κάθε κύμα. Σε κάθε αγέρα, και σε κάθε τρικυμία.

Λίγο παρακάτω, στο κατά Μάρκον πάλι ευαγγέλιο αναφέρει ο Ευαγγελιστής στοίχους 25-29


‘’Μία δε γυναίκα που έπασχε από αιμορραγία δώδεκα έτη και ταλαιπωρήθηκε πολύ από πολλούς Ιατρούς και δαπάνησε όλη της την περιουσία της και δεν ωφελήθηκε τίποτα, αλλά μάλλον πήγε προς το χειρότερο όταν άκουσε για τον Ιησού διασχίζοντας το πλήθος έφτασε από πίσω και άγγιξε το ένδυμα Του. Έλεγε δε μέσα της:’’ Εάν και μόνο αγγίξω τα ενδύματα Του θα σωθώ’’. Αμέσως δε σταμάτησε η αιμορραγία και κατάλαβε στο σώμα της ότι θεραπεύτηκε από την βασανιστική ασθένεια’’
Εν συνεχεία αφού μας λέει πως ο Ιησούς το κατάλαβε, και γύρισε, της είπε στον στοίχο 34:’’αυτός δε τις είπε:’’ Κόρη μου η Πίστη σου σε έσωσε. Φύγε ήσυχη και να είσαι για πάντα απαλλαγμένη από την βασανιστική ασθένεια σου’’. Ακόμα μια φορά έρχεται ο Κύριος και μας λέει, πως αυτό που μας σώζει είναι η Πίστη μας. Η Παραπάνω γυναίκα πίστεψε στον Κύριο, πίστεψε στην Θεϊκή του δύναμη, πως μπορεί να γίνει καλά κοντά Του και έγινε. Πόσο μεγάλη δύναμη έχει η Πίστη τελικά. Άπειρα και αμέτρητα τα παραδείγματα της Καινής διαθήκης.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι πάλι στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο στους στοίχους 46-52 όπου είναι η Θεραπεία του Τυφλού Βαρτιμαίου.’’ Και όταν έβγαινε από την Ιεριχώ αυτός και οι μαθητές του και λαός πολύς ο Βαρτιμαίος καθόταν στον δρόμο και ζητούσε ελεημοσύνη. Και όταν άκουσε πως ο Ιησούς ο Ναζωραίος περνάει άρχισε να φωνάζει δυνατά και αν λέει:’’ Ιησού Υιέ Δαβίδ σπλαχνίσου με’’. […]Τότε σταμάτησε ο Ιησούς και είπε:’’ Φωνάξτε τον’’[...]. Και ο Ιησούς του Μίλησε και του Είπε: ‘’ τι θέλεις να σου κάνω;’’ Ο δε τυφλός του είπε: ‘’ Διδάσκαλε να αποκτήσω όραση’’ Και ο Ιησούς του είπε: ‘’ Η Πίστη σου έσωσε’’
Και πόσο ακόμα παραδείγματα μπορούμε να φέρουμε μέσα από την καινή διαθήκη, περί της Πίστης.

Να πιστεύουμε, και να μην ολιγοπιστούμε, είναι το παραπάνω νόημα. Για κάθε τι. Να λέμε ‘’Χριστέ και Παναγία μου βοήθησε με’’ και να αφηνόμαστε ολοκληρωτικά. Να πιστεύουμε με όλη μας την ψυχή και την καρδιά σε αυτό. Και εμείς να πράττουμε αναλόγως. Όπως είπε και ο Άγιος Αυγουστίνος, ‘’Να προσευχόμαστε σαν όλα να εξαρτώνται από τον Θεό, και να πράττουμε σαν όλα να εξαρτώνται από εμάς’’
Να πιστεύουμε λοιπόν με όλη μας την Πίστη, και ο Θεός θα βρίσκετε δίπλα μας στηρίζοντας μας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top