φωτο από κατάλογο του μουσείου |
Βρυξέλλες, Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά
To μουσείο Mallawi της πόλης Μίνυα στην Άνω Αίγυπτο, λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από Πέμπτη προς Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013. Μετά τους βανδαλισμούς των παλαιοχριστικών ναών και των άλλων νεότερων χριστιανικών μνημείων της πόλης , ήρθε η σειρά του αφανισμού των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.Απειλούν να πυρπολήσουν ακόμα και μνημεία της ελληνιστικής περιόδου στον Οξύρρυγχο.
Σπασμένες προθήκες άνευ εκθεμάτων και σπασμένα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν το μέγεθος της πολιτιστικής καταστροφής. Ο πλήρης κατάλογος των κλεμμένων ή βανδαλισμένων αρχαιολογικών θησαυρών δεν έχει ακόμα συνταχθεί.Σε μια πρώτη εκτίμηση οι υπεύθυνοι του μουσείου τα υπολογίζουν σε τουλάχιστον χίλια , κάποια ανεκτίμητης αξίας. Πολλοί αιγύπτιοι βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς θεωρούν αυτήν την πράξη σαφή επίθεση κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Αρχαιοτήτων κ. Mohamed Ibrahim, οι υποστηρικτές του Μόρσι είναι υπεύθυνοι για αυτήν την εγκληματική καταστροφή. Ενώ αρχικά είχαν ανακοινώσει καθιστική διαμαρτυρία στον κήπο του μουσείου, τελικά κατέστρεψαν τις κάμερες ασφαλείας,παραβίασαν πόρτες και παράθυρα και εισήλθαν παράνομα στον εσωτερικό χώρο. Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων έχει διατάξει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να διαβιβασθεί στον εισαγγελέα που έχει χρεωθεί την υπόθεση. Επίσης ο ίδιος κατάλογος με τα κλεμμένα αντικείμενα θα αποσταλεί σε όλες τις συνοριακές πύλες εξόδου της χώρας αλλά και σε λιμάνια και αεροδρόμια. Η πρωτοβουλία πολιτών “Stop the Heritage Drain”, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον κατάλογο του μουσείου που όμως δεν περιέχει όλα τα εκθέματα.
Επίσης κ. Mohamed Ibrahim ζήτησε από την κυβέρνηση την απόσπαση αστυνομικών και στρατιωτικών για τη φύλαξη όλων των αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής, ύστερα από τηλεφώνημα που έλαβε από ανώνυμο ο οποίος τον απειλούσε ότι θα πυρπολήσουν τις στοές της Al-Bahnasa δηλαδή στην αρχαία ελληνιστική Οξύρρυγχο που ο Αλέξανδρος θέσπισε ως πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής και έγινε κέντρο της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Κατά τις ανασκαφές ήρθαν στο φως πάπυροι με κείμενα του Ομήρου,του
Αριστοτέλη,Σοφοκλή,Ευριπίδη που καταλογοποιήθηκαν ως Η Ελληνική της Οξυρρύγχου . Επίσης στην πόλη υπάρχουν ερείπια ναών της Δήμητρας, του Απόλλωνα, του Διονύσου και του Ερμή.
Τέτοιες ενέργειες εκτιμάται ότι δεν έχουν μόνο οικονομικά κίνητρα. Είναι γνωστές στην αιγυπτιακή κοινωνία οι απαξιωτικές δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών των « Αδελφών Μουσουλμάνων » περί της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αιγυπτίων, καθ’όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μόρσι. Η ρητορική τους βασίζεται στη θέση ότι όλα αυτά τα απομεινάρια του παρελθόντος δεν θα έπρεπε να προστατεύονται και να έχουν θέση στις καρδιές των Αιγυπτίων καθώς δεν είναι παρά βλάσφημες εικόνες/ομοιώματα που πρέπει να καταστραφούν. Δυστυχώς η επίθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Mallawi δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως υλοποίηση αυτής της μηδενιστικής, για την αιγυπτιακή πολιτιστική κληρονομιά, ιδεολογίας.Το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καίρου είχε επίσης βανδαλισθεί και λεηλατηθεί ήδη από τις πρώτες μέρες της 1ης επανάστασης στις 25 Ιουανουρίου του 2012 ενώ και παράνομες ανασκαφές έγιναν σε όλη τη χώρα.
Σήμερα, ο βανδαλισμός του Μουσείου του Μαλαουί εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σειράς παράνομων επιθέσεων κατά της ιστορίας και του πολιτισμού της Αιγύπτου,όπως εκτιμούν οι διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης και διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας της Αιγύπτου. Το ίδιο το μουσείο έχει γίνει το σύμβολο ενός αγώνα για τη διατήρηση της αιγυπτιακής ταυτότητας και ιστορίας.
Η διατήρηση των αρχαιολογικών θησαυρών και της ιστορικής μνήμης είναι άμεση προτεραιότητα σε αυτές τις περιόδους κρίσης που διέρχεται η χώρα, όπως τονίζουν τα αιγυπτιακά μέσα. Έχουν την αξία ενός δυναμικού συμβολισμού που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική και ιστορική ενότητα του αιγυπτιακού έθνους .
Πηγές:EgyptianStreets.com και Ahram online
malawi |
το εσωτερικό μετά το βανδαλισμό |
εσωτερικό |
πάπυρος Οξυρρύγχου |
κεφαλή από τον ελληνιστικό Οξύρρυγχο |
www.pentapostagma.gr
Δημοσίευση σχολίου