GuidePedia

0
lavaron.gr

Το σήμα κατατεθέν του ιστορικού προαστίου του Ποταμού Κερκύρας αποτελεί το πυργοειδές κωδωνοστάσιο του Ι. Ναού Αγίου Βαρβάρου, συνολικού ύψους 40 μέτρων.


Το κωδωνοστάσιο αυτό, που ολοκληρώθηκε το 1605, κτίσθηκε εις ανάμνησιν του υπερφυούς θαύματος που τέλεσε στον Ποταμό ο Όσιος Βάρβαρος ο Πενταπολίτης και Μυροβλήτης, δηλαδή την ίαση του παραλυτικού νέου.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μνημείο του νησιού που έχει αποτυπωθεί στον καμβά πολλών παλαιοτέρων αλλά και νεωτέρων καλλιτεχνών, με αποτέλεσμα δεκάδες επισκέπτες, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, να προσέρχονται στον χώρο για να θαυμάσουν το μνημείο αλλά και να ασπασθούν την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της «Δημοσιάνας» αλλά και εσχάτως το απότμημα της τιμίας κάρας του Οσίου Βαρβάρου.
Όμως το όλο κτίσμα φέρει πάνω του εμφανέστατα τα σημάδια του χρόνου κυρίως στο σημείο των κωδώνων και πάνω.
Η ανησυχία του εφημερίου και των συνεργατών του καθώς και των κατοίκων της περιοχής μεταφέρθηκε μέσω των Ποταμιτών περιφερειακών συμβούλων κ.κ. Δημητρίου Πουλιέζου και Δημητρίου Κλουδά, στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.
Οι πιέσεις αυτές σε συνδυασμό με την βούληση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνος Σπύρου έφεραν καρπούς καθώς την Δευτέρα 31 Μαρτίου συνεργείο ειδικών με σύγχρονα μέσα και με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων Περιφερείας Ιονίων Νήσων κου Νικήτα Καραλή και παρουσία του κου Περιφερειάρχη προχώρησαν στο δύσκολο έργο της φωτογραμμετρικής αποτύπωσης του μνημείου προκειμένου να ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης της στατικής στήριξης του κωδωνοστασίου από την Διεύθυνση αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top